pirmdiena, 2010. gada 11. oktobris

4-10. oktobris

Laiks sācis skriet, jau 10.oktobris, tikko piefiksēju, daudz darāmā darbā, jaunas lietas, darba plānu sastādīšana un ideju ģenerēšanas laiks brīvā laika aktivitātēm.

Vakar bija pirmā angļu valodas nodarbība, kas man jāvada jauniešiem, tie, kas  vēlas praktizēt angļu valodu vienu reizi nedēļā bezmaksas var nākt uz mūsu centru. Tas bija mazliet pārsteigums, jo iepriekš par to nebrīdināja, bet nu, kā saka – no te preocupes y no pasan ada. Tagad jādomā, kā to efektīvāk darīt(spēles, filmas, dialogi, pasword) jaunieši savu viedokli izteica ko sagaida, tad nu I’ll do my best.:)
Šodien nopirku ziemas jaku(es tā domāju) pirmo reizi balta krasa, jo mums apmācības Rioja pēc nedēļas un visi sabiedējuši, ka tur briesmīgi auksts esot, bet nu neticas, vamos a ver!
Te pat suņiem ir lietusmēteļi, labi, ka savu paņēmu, savādāk es tāda vasarīga skraidu un visi skatās uz mani mazliet jocīgi. Jam un to, ko sauc par vētru LV, šeit ir vismaz 3x nedēļā un kā norma šeit, ir silts, bet līst bieži dažādu pakāpju lieti he he he, jo te pat ir speciāls vārds smidzināšanai – „poalla”
Esmu uzsākusi dejot Galīsiešu tradicionālās dejas, ļoti interesanti, par cik arī LV dejoju tautas dejas.
Mājvietā sarakstīju kārtības noteikumus, lai varētu harmonizēt ikdienu. Kā piemēram: vairāk runāt, mazāk domāt, 1x ned ēst ārpus mājas vai darīt citas aktivitātes, apskaut, kad tas otram nepieciešams.
Par maizi – aktuāls jautājums, jo melno maizi te neatradīsi, bet šeit ir daudz panaderias (maiznīcas), kur var dabūt labu balto maizi, bet ja godīgi man jau apnikusi baltā maize. Ja jau pēc Oviedo bija +2kg, tad tagad labāk nesvērties, bet vietējie saka, ka es ēdu, ka pajarito (putniņš) he he he
Piens – te ir miljons veidi un ir tādi, kam termiņš ir pat gadu, varat iedomāties cik ekoloģiski, bet, ja pameklē ir arī tādi, kas tikai nedēļu var stāvēt.
Pārtika – dārgāka, kā LV un neveselīgāka – lielos vilcienos, atsevišķas lietas, kā olīveļļa vai produkti, ko gatavo šeit, ok vairāk vai mazāk, bet, ja tiešām vēlies ko īstu/veselīgu, tas maksā dārgi, vietējiem alga vidēji ir 1000-1500Eur mēnesī, tāpēc pastāv iespēja arī ēst veselīgi, tāpat ir daudz fermas un saimniecības kalnos, bet tāpat, kā LV mazās , kas neatbilst pēc Eiropas standartiem ir likvidētas.
Nakts dzīves iepazīšana – pašu spēkiem tikai bāri, kuros viens pie otra saspiedušies cilvēki mēģina padzerties un daudz runā, ar kolēģiem fiesta izvērsās daudz krāsaināka, ar dažādu rajonu iepazīšanu, jo Vigo ir interesanta ar to, ka pilsētai nav noteikta centra, pilsēta ir augšā un lejā, sports garantēts,  arī nakts dzīve katram indivīdam savā rajonā( Arenal – gucci, dolce&gabana, Curruca – funky). Kaut arī ir mīļvietiņas katrā no rajoniem un sanāk tāda skraidīšana naktī, ja gribas izbaudīt dažādību.Mēs ietrāpījām dažos no tiem bārā paspēlējām galda futbolu, lieki piebilst, ka te tas lielā cieņā  (arī bērniem spēle nr.1 ir futbols)  ļoti jautri padejojām ar darba kolēģiem. Vēl jaunums bija, ka jaunieši naktī savācas lielās kompānijās pie ostas – parkā ar saviem dzērieniem un pikniko, kā mēs to mēdzam dienā vai arī mājas tusiņos. Cilvēki ir atsaucīgi, vietējie jau smej, ka te ziemeļos šie esot tādi atturīgāki, bet tas ir ļoti individuāli. Kad tiek prezentēts nezināms draugs, tad noteikti tiek pārmīti pāris vārdi no draugu loka ar jauno un apskāviens+ divas vaigu bučas. Šie nesaprot, kā var paspiest tikai roku, tas liekas pat nepieklājīgi. Bet īstu draugu ir kaut kas īpašs, jo tas, ka viņi ir atsaucīgi un draudzīgi  vēl nenozīmē, ka ir Jūsu draugi.
Puiši šeit ir īpaši kopti, ļoti piedomā pie ārējā izskata un meitenes ļoti dažādi, bet arī pārsvarā uz vakaru ir papēžu kurpēs un žaketītēs, bieži vien gaumīgi, bet kā jau visur izņēmumi un dažādība it visā. Salīdzinot ar algām apģērba cenas ir lētas, pārtika ir visai dārga, it īpaši ekoloģiskā.
Puiši šodien grib trešo dienu pēc kārtas fiestot, es teicu, ka ņemu brīvdienu, palasīt grāmatu, spāņu valodu pamācīties.  Esmu jau vietējo runas veidu pārņēmusi, jo ir īpašas izteiksmes, kā pateikt. Smieklīgi, ka Karls mani sauc par jefe(šefi) vai Džulietu un Marco par jefi(šefu).


Kā runā Spānijā? Castellano, gallego, vasco, catalan. Lenguas latin/romanicas
Dažas frāzes (algunas palabras):
Que suerte – kāda veiksme
Que bien – cik labi
A mi tam poco (a mi no) – es tāpat(kad tiek runāts negatīvi)
A mi tam bien (a mi si)– es arī (kad tiek runāts apstiprinoši)
Saber – saproti
Conocer – zināt
Despertarse – pamosties
Bastante – pietiekoši
Amable – patīkams
Preferies – ko izvēlies labāk
Me encanta – ļoti patīk
Pareja – draudzene, sieva, vīrs, draugs
Peatonales – gājēju ielas
Pijos – „biezie stilotāji”
Aficiones - hobiji


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru