svētdiena, 2010. gada 21. novembris

2 - 21.novembris .Kastaņu ēšanas mēnesis.

Kādu laiku neesmu neko rakstījusi, bet beidzot svētdiena ir brīva un varu iemest  mazu atskatu pagājušajā laikā. Šis mēnesis ir curtopiajas – pirmais internacionālais īsfilmu festivāls Vigo (www.curtopia.es) un brīvais laiks tiek veltīts šim projektam, no kā izriet, ka brīvā laika paliek visai maz, jo pēc darba katru dienu ir prezentācijas, projekcijas, pinchas(uzkodas uz kociniem, sitas un fiestas. Vienu vakaru tikām pie veģetārās paellas.



Daudz notikumi pa šo laiki, bijām ar bērniem no organizācijas ekskursijā, 8km nogājām camino de Santiago, lietū un vējā un pēc tam Don Bosco centrā samirkuši sildījāmies un cepām kastaņus, vecākiem bija deserta konkurss, dziedājām dziesmas, konkursus izspēlējām un iemācījos jaunas receptes kastaņu gatavošanā, vārīt sālsūdenī ar garšvielām, kādu laiku atpakaļ, kad kartupeļu nebija sastopami vietējie gatavoja kastaņus dažādos veidos, kā pamatēdienu un arī, kā saldo ar šokolādi, tie nav kastaņi, kas LV sastopami, šie ir savādākas formas, garšo mazliet saldi, joprojām vēl ēdam, 40kg uz pasākumu sagatavoti. Novembris ir kastaņu ēšanas un svētku mēnesis, kas saucas Magosto, kad uz ielas tiek cepti krāsnīs un tirgoti mazās koka būdiņās un pasniegti avīzē tikko cepti, kā arī skolās ir kastaņu cepšanas un ēšanas atrakcijas, izkrāsojot vēl melnu seju, kā indiāņiem no saceptās ogļmelnās karaņu garozas.











Vakar bijām ballēties, principā šajā mēnesī gandrīz katru dienu pēc projekcijām ar curtopijas komandu mums ir pinchas katru dienu citā bārā, tā teikt iepazīstam nakts dzīves dažādību. Vienu lietu gan īsti nesaprotu, šeit cilvēki iziet ballēties apmēram 1.00 un klubus lielākoties slēdz 4.00, diezgan īsa tā ballēšanās sanāk, bet te ir daudz bāri un kafitērijas, kur cilvēki sēž, runā  un bauda dzērienus, ar dejošanu neaizraujas un daudzas no vietām ir ļoti mazas, tādi lieli klubi šeit nav populāri. Pamazām atrodu vietas, kur gribas atgriezties, gan mūzikas, publikas un atmosfēras dēļ (detras del Marco, Tipo x, Tonys, Iguana, Kingston). Dzērieni – lielā cieņā alus (clara,caņa), jo ir lētāks par sulu, nākamais Galīcijas tradicionālais kafijas liķieris un orujo, kas ir ļoti līdzīgs liķierim „Šarlote”, tikai gatavots no vīnogām, dažādu stiprumu, katrai gaumei, vislabākie mājās gatavotie.
Spāņu valodas kursos ir cilvēki no dažādām valstīm, vairums no viņiem vai nu studē vai ir au-pair ,šonedēļ svinējām Kristīnes (Austrija) dzimšanas kupla pulkā no kursa, bijām vietējā restorānā ar visiem tradicionālajiem gardumiem marisco, pulpo – jūras veltēm astoņkāji beidzot pagaršoju, jo tas taču ir Galīsijas lepnums, varu teikt, ka garšas kārpiņām tas bija kaut kas neierasts, taču baudāms.
Notikums – biju tirgū, wow kaut ko tādu nebiju redzējusi, kā jau ierasts tirgojas rumāņi, romi un visi kliedz un pievērš sev uzmanību ar atlaidēm, viens vienīgs skudru pūznis un lielākoties tirgojas ar apģērbu, pārtikas tirgu vēl neesmu atradusi, kā ierasts pie mums ar augļiem, dārzeņiem, biju gaļas un zivju paviljonā, tiešām varu teikt, ka jūras veltes svaigas un garšīgas, cenu ziņā lētāk, kā siers un gaļa. Te ir visai maz graudaugu, ar grūtībām auzas atradu, ievārījumi negaršīgi – daudz stabilizatori un ķīmijas, ilgojos pēc babas garšīgumiem, atradu vienu pelēku maizi ar rozīnēm, kas ir mans favorīts.
Pamanīju LV līdzības ar Galīsiju  - patrioti, jūras veltes, zaļa, tradicionālās dejas un mūzika – gaitas (dūdas).
Darbā šonedēļ sagatavoju bērniem aktivitātes, no kartona kastēm un materiāliem gatavojam savu sapņu māju ar radošu interjeru. Viņi ir ļoti mīļi un forši, ar katru reizi jūtu vairāk uzticības un progresu.




Brīvdienu rīts 21.11.10 iesākas vēlu, iesāku dienu ar jogu un augļiem, sarunas ar Angeline, kas no Santiago atbraukusi pie mums ciemos, Karls jau ēd pusdienas no lielā šķīvja kā ierasts un Marco knakstās ap zaptsmaizītēm un cepumiem, viņš vispār no rītiem neēd, tikai paņem līdzi kādu kārumu, esam ļoti dažādi ēšanas ieradumos. Kā mūs atšķirt man cieņā – rīsi, Marco – pasta, Karlam – gaļa.


rīts mūsu ielā




Samil pludmale

gaidām vāveres un autobusu
Karls vakariņām iepērk tikko ceptus kastaņus

Novērojums: esmu sākusi ēst baltmaizi, pie tam pie pamatēdieniem, apetīte uz ziemu ir augusi 2x, ja ne vairāk, kakao, šokolāde un rieksti šobrīd ļoti kārojas, bet kārtīga auļu deva arī tiek notiesāta, jo esmu atradusi lētu augļu veikaliņu, kur var arī iegādāties auļus kompotam.

Izteicieni spāniski :
La leche  - apmēram, kā mums „sviests”
Como en culo – ka viss ir slikti
Porfavor „tio” – nē, nu lūdzu čalīt
A ver – nu skaties
Daudz tiek lietos sarunvalodā tio,tia, seņor, seņora arī runājot maziem bērniem, kā neformāla uzruna, joks.
Izteicieni Itāliski:
Cinquanta bocca, cento amore – 50 bučas, 100 mīlestības
Sono un regazzo romantico  - esmu viens romantisks čalis
In tempo di carestia tutto fa brodo – kara laikā viss ir labs

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru